Brandstof voor de barbecue of Kamado

Shichirin en binchotan houtskool

Of je nu gebruikt maakt van de Japanse tafelgrill in combinatie met het rooster, de teppanyaki of de yakitori bars; de Shichirin komt het beste tot haar recht met Binchotan houtskool. Juist met dit product kun je een gigantisch verschil maken in precisie van garing. Zeg nooit zomaar houtskool tegen Binchotan. Traditioneel wordt Binchotan gebruikt in een Shichirin. Deze bijzondere houtskool (ook wel witte houtskool genoemd) is een uniek houtskoolproduct dat zijn oorsprong vind in Japan. Binchotan is een van de beste natuurlijke brandstoffen ter wereld. Deze speciale Premium houtskool bereikt een temperatuur tot wel 1000 – 1200 °C en heeft gemiddeld een koolstofpercentage van 95 – 98%.  Het wordt nog steeds met de hand gemaakt van houtsoorten zoals Lychee, Maitiew, Konia of Eucalyptus. Dit proces duurt meer dan 9 dagen en het resultaat is een Premium houtskool met een keramiekachtige structuur. Eenmaal ontstoken, brandt het extreem lang en ontwikkelt er weinig geur en as.

Door de extreem hoge kooktemperatuur die de houtskool bereikt, behaal je optimale resultaten waarbij het eten vanbinnen heerlijk sappig blijft. Een kleine hoeveelheid Binchotan is voldoende om de Binchotan grill urenlang te laten werken. Binchotan is zo hard als ijzer en verkruimelt niet. De interne structuur lijkt op een doolhof van verbonden poriën met een oppervlakte van elk 250 m² per gram. In de Japanse keuken versterkt Binchotan het aroma en de smaak van het eten.

Om Binchotan te laten branden kun je het beste eerst een zachter houtskoolbed met bijvoorbeeld Acacia houtskool laten branden. De Binchotan leg je vervolgens diagonaal op het hete houtskoolbed. Zo krijg je Binchotan gemakkelijk aan. Ook is het mogelijk Binchotan met een gasbrander aan te steken, hierbij moet je rekenen op ongeveer 15 minuten branden.